Za početnike

Pozivamo vas da se na jednom od treninga utorkom ili četvrtkom upoznate sa ovom tradicionalnom veštinom japanskog mačevanja. Možete posmatrati naš trening ili se priključiti početničkoj grupi.

 

Za prvi trening je dovoljno da poneste komotnu odeću, poput trenerke i pamučne majice. Kendo se trenira bosih nogu, te vam obuća nije potrebna.

Dok ne kupite vlastiti bambusov mač (shinai) treniraćete sa klubskim mačem.

Kako izgledaju kendo treninzi? U početku se uče osnove kretanja i vladanja mačom. Ove vežbe se sastoje od ponavljanja kretanja, uvežbavanja brzog rada nogu, vežbanja zaseka kao i kombinacije ovih vežbi (kardio trening). Kroz ove treninge se postepeno stiče forma i kondicija.

Kasnije se ulazi u opremu, kendo oklop. U opremi se uče zaseci mačem kroz borbu i udaranje protivnika mačem od bambusa. Oprema štiti telo od udarca i povreda, te je ovaj način vežbanja bezbedan.  Zaseci se izvode na tačno definisanim delovima tela koji predstavljaju bodovne zone. Tokom borbe važan je kiai (vrisak) koji služi da zaplaši ili omete protivnika. Kendo borba je poštena borba sa jasno definisanim pravilima čiji je cilj nadmudrivanje protivnika.

Ukoliko se odlučite da postanete član sportskog kendo udruženja Ždral potrebno je da popunite pristupnicu (pristupnicu možete preuzeti ovde ili je popuniti tokom treninga).

Ne zaboravite, za vežbanje Kendoa ne postoji starosna granica!

Comments are closed.